g3 imac dv problems need help asap

23 replies [Last post]
Offline
Joined: Jan 8 2006
Posts: 20

need help i got a g3 imac dv the power and apple chime work ok but got but no screen, harddisk does not boot and will not boot from cd, power light buzzes like its in stand by mode. what can and should i do to get this machine up and running can anyone please help me. thanks sweet as.

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.
madmax_2069's picture
Offline
Joined: Sep 24 2005
Posts: 664
it prolly needs the pram zapp

it prolly needs the pram zapped. i dunno where the cuda button is on a iMac DV try to find out where it is useing google and another way to reset part of the pram is to hold the command-option-p-r key's at start chime and hold it till you hear the start chime 3-4 times. but if you cant get anywhere with the command-option-p-r then the cuda button is your only option to reset the pram.

__________________

Beige G3 AIO,Yikes, Digital Audio, Performa 475, Newton MP 2100, Apple IIgs, HP D530 SFF, Wyse winterm 3360SE
http://www.Apple2online.com

Vellos's picture
Offline
Joined: Dec 19 2003
Posts: 58
I've had a similar problem ha

I've had a similar problem happen on an iMac Rev A. You might have a bad PSU causing problems.

__________________

http://vel.ath.cx:8080/

Jon's picture
Jon
Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 2804
Have you recently tried to in

Have you recently tried to install OS X?

__________________

I am not in this world to live up to other people's expectations, nor do I feel that the world must live up to mine. - Fritz Perls

Offline
Joined: Dec 19 2003
Posts: 32
Do not reset the PRAM yet.

If the firmware isn't up to date, you will make things worse.

Rick Smile

Offline
Joined: Jan 8 2006
Posts: 20
g3 problems

thanks for the tip. any others?

Offline
Joined: Jan 8 2006
Posts: 20
g3 problems

thanks for the tip. any others? i have tried alot things.

Offline
Joined: Jan 8 2006
Posts: 20
g3 problems

thanks for the tip and links new to all this. by the way whats the option key again? nice one

Jon's picture
Jon
Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 2804
Again, did someone try an OS

Again, did someone try an OS X install recently? These symptoms could be caused by not doing a FirmWare update before installing OS X. It's a very common problem, and it would rule out a true hardware fault if it is what happened.

__________________

I am not in this world to live up to other people's expectations, nor do I feel that the world must live up to mine. - Fritz Perls

Offline
Joined: Jan 8 2006
Posts: 20
g3 problems

do you know a cure? if so let me know my sis tryed to install os x and the firmware is fucked!!! i got the right update and know the procedure inside out but i need to get this machine working. it dies just before the hdd starts to spin up(new hdd hitachi diskjet 40gb) and wont run from cd/restore the moninter does not come on at all! i have tryed the cuda button and removing the battery still no joy now i am starting to think it might be the logic board which is very bad news please tell me you know a cure let me know please. thanks ps what and where is the psu someone people say that might be busted.

Jon's picture
Jon
Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 2804
Ok, first calm down - thinks

Ok, first calm down - thinks are looking good now. We now know that someone did try an OS X install without doing the firmware update. The fix for it may be a tad harrowing but don't worry, as the iMac is probably going to be fine.

Does the HDD actually spin up and keep going? That is one very important point we need to know to be absolutely sure it's not the power supply. If it does spin up, great! Keep reading to see how you can get it working.

First, did it keep the clock settings if it was unplugged? This is important because you may have a run down clock battery after all these years since it was made. They come fairly cheap, at $5-10 for the 1/2 AA Lithium 3.6v battery. If you know how to use a multimeter, you can test the battery and if it's below 3.2-3.0v you will want to replace it. It's not too important right now, but you may want to do it while everything else is going on so you won't have to worry about it later.

Now, you mentioned you pressed the CUDA button, which you shouln't have done in this situation. I'm not sure it will cause trouble, but it might so we'll just tell you what to do and if it doesn't work we can assume that may be the problem.

You say there is a new 40gb drive in the iMac. Does it already have classic MacOS on it, preferably 9.1 or higher? If not, do you have the original drive and does it have OS 9.1 on it? If so, put that in the iMac. The reason you need that is because the firmware update requires OS 9.1 or 9.2 (but not any version of X by itself) to work. You may have to install 9.1 to the HDD using another computer or try to install with the iMac. There are a few tricks that can be used to get it working.

To do the Firmware upgrade, boot into a HDD install of 9.1. The iMac may not show anything on the screen, that's fine. When it seems to be finished booting, press and release the power button once, and wait. It will turn orange and flash because you put it to sleep. When it has flashed a few times, press a keyboard button to wake it back up. Quite often you will get useable video back. It may not be perfect, but it might be useable long enough to do the update. Once you have a useable screen you should be able to do the update as you seem to have found it and the instructions already.

When you have the update finished, magically the iMac should boot right up and have great video again.

Just keep your fingers off the CUDA button until the update is done! Wink

__________________

I am not in this world to live up to other people's expectations, nor do I feel that the world must live up to mine. - Fritz Perls

Offline
Joined: Jan 8 2006
Posts: 20
g3 problems

thanks for the tips!! but the hdd drive does spin up but looses power aswell as the cd/dvd drive after about 15 secs, the hdd has os 9/ 9.0.4 update on it not 9.1, so are you saying that i have to put the hdd in another mac install 9.1 on it then put it back in the dodgy mac and see if it boots up!. if it does then do the stand by, then the updates. i dont know if this helps but i was fiddling about and found out that if i take the ram slot out and turn on the mac it makes a beep insteed of a chime spins up and keeps spining and does not turn off at all where as if its in it shuts down after 15 secs!! do you think i could have some corrupted ram? thanks.

Jon's picture
Jon
Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 2804
Hey, good going with the RAM!

Hey, good going with the RAM! Try a known good stick of PC-100 RAM and see if it cures your problems. You might still have to do the FW update, but at least you might get it to boot and stay powered up. FWIW, if the power wsa going bd, as it is in my 400 DV the HDD just gets enough juice to spin for less than 1/2 a se, then it all dies. Your's sound like it might be cutting power when it's finished testing the RM and found that it is bad.

And, as for the OS on the HDD, yes, do put it in another Mac and update it to 9.1.

__________________

I am not in this world to live up to other people's expectations, nor do I feel that the world must live up to mine. - Fritz Perls

Offline
Joined: Jan 8 2006
Posts: 20
g3 problems

nice one i thought that it might be so did my sis. so i have started to bid on ebay for an emac g4 268mb ram chip very cheap so if it does not fix the problem then not to much spent! but on the other hand if it does then i will buy another bigger chip. so untill then i just got to wait thanks for the help i will let you know if it works or if anything else comes up. sweet.

Jon's picture
Jon
Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 2804
Be aware that any thing over

Be aware that any thing over a PC-100/133 chip won't work in the iMac. The firt two revisions of eMac used PC-100 and PC-133, but the latter two moved to DDR when the bus was moved to 167MHz. Be sure the chip you are getting is meant for a 700MHz-1GHz (2002-2003) eMac. If it is for a 1GHz+ (2004+) eMac it won't work.

Good luck!

__________________

I am not in this world to live up to other people's expectations, nor do I feel that the world must live up to mine. - Fritz Perls

Offline
Joined: Jan 15 2006
Posts: 2
RAM

Read it all over and ....All sounds good linka!!!......send me a link to what you are bidding on and I will check it out.....Bye for now......MAMAMASONIC

Offline
Joined: Jan 8 2006
Posts: 20
ram

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=5853980255&ssPageName=STRK:MEBI:IT

this is the item that i am bidding on mamamasonic!!!!!! sweet as.

Jon's picture
Jon
Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 2804
That should work fine.

That should work fine.

__________________

I am not in this world to live up to other people's expectations, nor do I feel that the world must live up to mine. - Fritz Perls

Offline
Joined: Jan 15 2006
Posts: 2
batteries

http://stores.ebay.co.uk/Batterytastic_Other_W0QQcolZ4QQdirZ1QQftidZ2QQtZkm

found this £4.25...to buy straight off....couldnt find the other that you were looking for......can buy from canada for pennies but you have to pay P&P etc......you could probably get a spanking new one for not much more than £4-£5...mamamasonic

Offline
Joined: Jan 18 2006
Posts: 21
CAUTION!..

I will tell you from what you have posted that DO NOT do anything more with this iMac until you read the post on the website I'm digging for, or your iMac will be an aquarium candidate!! Give me a few minutes to find it.

http://www.capecodgraphics.com/imac_firmware.htm
Hope this helps and solves the problem. Good luck

__________________

"If the women don't find you handsome, they should at least find you handy"

Jon's picture
Jon
Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 2804
A lot of that is what I've al

A lot of that is what I've already posted. It's basically telling people to NOT zap the PRAM and to do some tricks to get it to boot enough to get the FW update going.

__________________

I am not in this world to live up to other people's expectations, nor do I feel that the world must live up to mine. - Fritz Perls

Offline
Joined: Jan 8 2006
Posts: 20
g3 problems

thanks for the links and tips should have that old beast up and running again in no time (fingers crossed)!!! sweet as.

Offline
Joined: Jan 8 2006
Posts: 20
G3 PROBLEMS SORTED!!!!!!!!!!!

It was the ram everyone! as soon as i put the new peace of ram in the system booted and stayed booted but still no display so i waited for the system to be up and keep runnig and then i did the standby trick sweet the screen was on properly perfect colour and everything i could not belive my luck. so i updated to 9.2 then the firmware (4.1.9)and then installed osx sweet as a nut.thanks for all the help people i could never of done it without all your help and links thanks again Linka.

Jon's picture
Jon
Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 2804
Great! Glad to hear it's wor

Great! Glad to hear it's worked out. The RAM made it a bit of a twist to know what was going on. It's a good thing you tried pulling it out. That makes for another bit of troubleshooting I'll have to rememeber.

__________________

I am not in this world to live up to other people's expectations, nor do I feel that the world must live up to mine. - Fritz Perls