just picked up a color classic, bad convergence.

4 replies [Last post]
Offline
Joined: Dec 10 2007
Posts: 4

i rescued a color classic from the trash today on my block. i powered it up, and to my dismay, it has a failed analog board.

the convergence is off horizontally. (pretty badly actually). vertically the convergence looks perfect.

the adjustment on the back of the neck board has NO effect on the picture. the neck ring adjustments are still glued in place and havent moved, i tried to adjust the rings, and it wont pull the colors in far enough to converge them without distoring the vertical convergence. so i returned them back to stock positions to restore vertical convergence. horizontal convergence needs major correction.

only thing i can figure is the analog board uses a dynamic convergence correction circuit which has failed? anyone have a schematic of this monitor? since it IS a 1993 machine, its probably wasted electrolytics.

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.
DrBunsen's picture
Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 946
Re: just picked up a color classic, bad convergence.

techknight wrote:

i rescued a color classic from the trash

GHAAAAHHHH

*ahem* I mean congratulations. You might also want to say hi over at 68kmla.net

__________________

Damn the Torx screws, full speed ahead!
Apple and Wireless FAQ

eeun's picture
Offline
Joined: Dec 19 2003
Posts: 1891
not dynamic

Have you checked out the service manual?
There should be a convergence adjustment on the back of the video board, as well as the ones on top of the yoke.

If pot adjustments fail, you can try adjusting the yoke rings.

__________________

"Give a man a fire, he's warm for a day. Set a man on fire and he's warm for the rest of his life."
(Terry Pratchett)

Joined: Dec 10 2007
Posts: 3
Re: just picked up color classic

If you still need an analog board I have an extra - contact me by private message.

Offline
Joined: Dec 10 2007
Posts: 4
well the pots don't do anythi

well the pots don't do anything. the pots on the top of the yoke work fine.

i broke the E/W ferrite screw in the side of the yoke to pieces trying to adjust it.

the back pot on the CRT neck board does NOTHING. i don't know if its the analog board, or the CRT.