Apple II Europlus Power Supply Fix

1 reply [Last post]
Simon27's picture
Offline
Joined: Jul 7 2005
Posts: 73

The power supply in my Apple II Europlus has just gone. With a pop, whisp of smoke and that unmistakable smell I suspect one of the capacitors have blown.

I've taken it out of the Apple but have not gone any further with disassembling it.

I know there can be hight voltages stored in some the caps but it should be fairly easy to fix - I just wanted to make a post here to check that I was doing the right thing.

What I've read online so far suggests that C7 is usually the one to go.

As well as replacing the blown cap, should I do anything about the others even if they show no sign of decay?

Also, does anyone have tips/previous experience of doing this sort of thing? How did you find it?

The power supply is one made by Astec.

Many thanks,
Simon27

__________________

'As the name implies, an ombudsman is what you get when you combine words from the diverse fields of meditation, beer, and something called "sman"' -- Scott Adams, Dilbert Creator

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.
Simon27's picture
Offline
Joined: Jul 7 2005
Posts: 73
C1: 0.1uF 250V 4.9MHz

OK, so I've opened up the power supply and it turns out that the yellow (polyester film?) C1 capacitor has blown.

It's marked as 0.1uF 250V 4.9MHz. I've searched online and only found one post on another forum where it turns out that this part is obsolete: http://media.qscaudio.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=2164&start=0

Does anyone know of a modern replacement that would work? Rembering that this is the European 230V supply.

__________________

'As the name implies, an ombudsman is what you get when you combine words from the diverse fields of meditation, beer, and something called "sman"' -- Scott Adams, Dilbert Creator