mac se help

57 replies [Last post]

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.
coius's picture
Offline
Joined: Aug 25 2004
Posts: 1975
yes, those are it

but you will have to have the disk in the drive, before you start the machine, or it will need a driver. Because it is SCSI, It should mount if the drive is active with a disk before startup. Then format it, and install on it.

__________________

See my PB540c 33Mhz serve a website! http://yui-ikari.coius.info/

Offline
Joined: Jul 9 2005
Posts: 28
am i just dense?

alright, i have the drive, i have the power supply, i have disc, i have the cable, i have the macintosh.

my question is, how do i get it all together? i don't have a manual, and the ones online are written for current pcs and macs.

so i figure either i have the wrong cable, or am just incredibly, incredibly dense. there are two different sides to the connection, right? one side has holes, and the other has prongs that fit into the holes. (are there actual terms for what i'm describing? tell me and i'll start using them.) my dilemma is that i have the side with the holes on the mac, and on the drive, but my cable only has the prong side on one side. you can't match up holes with holes. do i have the wrong cable or what, or am i just being stupid and there is a really obvious answer and i should just go get some more sleep....?

after i get that bit figured out i think i know how to proceed. plug in the drive, plug in the mac, put the disc in the drive, and boot up the mac, right? should i go ahead and put a system disc in the mac's floppy drive when i start up??

macintoshme's picture
Offline
Joined: Sep 20 2004
Posts: 150
order

First, plug in the zip. Then plug in the mac. Turn on the zip and insert a disk. Put the boot disk (Utilities) in the Mac. Turn on the Mac. That should get you going. Oh, make sure that the little switch labeled something like "Termination" is switched on. (FYI, if you get ever get any type of media stuck in a Mac, you can hold the mouse button down when you boot, and the computer will eject it. Hold the button until the disk ejects, it is kinda cool, and a whole lot easier than a paperclip.

__________________

MacBook 1.83 GHz, 2GB, 60GB Mac OS X 10.6; PowerMacintosh G4 (Quicksilver) 733Mhz, 1.5GB, 160GB, Mac OS X Server 10.5, Mac OS 9.2.2

Offline
Joined: Jul 9 2005
Posts: 28
i understand this, i just don

i understand this, i just don't understand how to physically connect the mac and the zip drive. the places to plug in a connecting cable on both the mac and the zip drive have indentations, but only one side of the cable has prongs, and i can't connect the indented side of the cable to the indented side of the mac, right? do i need a new cable?

Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 31
zip cable

The standard zip scsi cable was 25-pin male on both ends. All older Macs featured a 25-pin female scsi port. The zip drive was a bit unusual in having a 25-pin female port as well, and the 25/25 cable was not all that common. Most other SCSI devices had a 50-pin centronics connector, so you typically used one 25/50 cable to the first device then a series of 50/50 cables to all the other devices.

Sound like you got a 25/male to 25/female cable, which probably isn't even designed for SCSI.

coius's picture
Offline
Joined: Aug 25 2004
Posts: 1975
uhh...

you do have scsi on that drive right? That sounds a lot like a Parallel Zip drive and cable. IIRC, that was the way the Parallel Zip drive was set up. Is one ends of the cable slightly a different color that the other? if one is gray, and another is a hue of blue, then you have a parallel cable. And chances are, if you have a parallel cable, then you got a parallel zip drive to go with it.

__________________

See my PB540c 33Mhz serve a website! http://yui-ikari.coius.info/

Offline
Joined: Jul 9 2005
Posts: 28
the entire cable is blue. i p

the entire cable is blue. i picked it up used, so maybe the cable is not the original?

this is the drive is:
https://iomega-na-en.custhelp.com/cgi-bin/iomega_na_en.cfg/php/enduser/warranty_validator.php?sn=SRBG3711JC

do i just need to get a new cable?