About my Apple IIgs got from eBay

5 posts / 0 new
Last post
Offline
Last seen: 2 years 3 months ago
Joined: May 8 2018 - 18:46
Posts: 2
About my Apple IIgs got from eBay
AttachmentSize
Image icon 2gs-composite.jpg2.02 MB

Hello Everyone. This is my first time here.
Yesterday, I got my Apple IIgs from eBay. Since I don't have a RGB monitor, I connected the composite port at the back of my IIgs to the rca jack on my LCD monitor. Then powered up my llgs.

The llgs powered up, and i heard 2 BEEPS.., but the LCD monitor displayed the message "No signal"

I opened up my llgs, and I spotted that there was a swollen component on the motherboard next to the composite port. There seems no printing on the component. Is it a capacitor? What parts and rating should I get for the replacement? I can't find much information about this on the Internet.

Thanks
Paul

PINKBOY1006's picture
Offline
Last seen: 6 months 5 days ago
Joined: Jul 9 2016 - 17:27
Posts: 122
I see you have a rom 01 IIGS,

I see you have a rom 01 IIGS, that component is not bad, it is an inductor in the circuit. TF1 IMAGE(https://i.gyazo.com/a8f657bec3e2de14b0db97aa0142be10.png) However the double beep is not a good sign, that means it dropped in to monitor. do you have any cards (including ram cards) installed in the computer? remove all of them (if you have any) then if i powers up fully put them in one by one.

Offline
Last seen: 2 years 3 months ago
Joined: May 8 2018 - 18:46
Posts: 2
Oh, I see. Thank you very

Oh, I see. Thank you very much for your advice.
As you said the component (the inductor) is good, I went to connect my composite port to my TV.
Yes, I can finally see the picture. I heard the second beep because I forgot to connect the boot device.

Everything is working now. Except the composite quality on my TV is poor. Still waiting for the vga converter and scaler to come. Hope to be able to read the text in the end.

Thanks Pinkboy1006. You really save me a lot of time

Offline
Last seen: 20 hours 11 min ago
Joined: Aug 9 2020 - 00:44
Posts: 3
IIGS with no video

I just picked up a IIgs and monitor at an estate sale and the 12" color RGB works nicely but the system doesn't beep and has just static on the screen. I tried another IIgs power supply and it is fine. I swapped the twop PS and they are fine but I also have a swollen TF1 like the person above and thought it was the problem but your post helps out. Do you have any ideas on what is wrong?  There is no obvious failed components, no beeping of any kind and no click like when you start up a IIgs.  You don't get any beep of any kind, so nothing drops into monitor or anything, there is no video at all.

I am suspicous of memory or processor. My old Mac SE/30 also had problems in starting up and seemed to be fixed when I recapped but I have not heard the IIgs having cap problems. No battery problems with leakage, board looks fine, just like the other one.

 

Would the Apple Diagnostic card help? I thought they didn't help unless they actually powered up. 

 

Any help would be appreciated.

 

Joe

 

Offline
Last seen: 23 hours 15 min ago
Joined: Mar 31 2020 - 19:55
Posts: 445
JoeGreaves wrote:I just
JoeGreaves wrote:

I just picked up a IIgs and monitor at an estate sale and the 12" color RGB works nicely but the system doesn't beep and has just static on the screen. I tried another IIgs power supply and it is fine. I swapped the twop PS and they are fine but I also have a swollen TF1 like the person above and thought it was the problem but your post helps out. Do you have any ideas on what is wrong?&nb

 

What do you mean by 'static'? Please photograph the display and post it so that we can see what you see.

 

Like above, are there any cards installed in slots? Please photograph the mainboard. 

Log in or register to post comments