10 year old g4 Ram issue

8 posts / 0 new
Last post
Offline
Last seen: 10 years 10 months ago
Joined: Jun 12 2007 - 10:38
10 year old g4 Ram issue

Love my olg G4 it is one of the original G4's.

Problem: I just bought a stick of 512mb pc133 168 pin ram and installed it but it only recognizes 256 of it. Any suggestions? I reset the pram?

thanks.

-Hans
G4 400MHZ
OS 10.4
40GB

Taxonomy upgrade extras: 
Offline
Last seen: 2 years 1 week ago
Joined: Dec 20 2003 - 10:38
RAM density problem?

If your G4 is an early model it is possible that the memory controller will not work correctly with high density DIMMs. Try a web search for "G4 low high density RAM DIMM" for more information. If it is a density problem, there is no work around for your model. Crucial sell a 512MB DIMM guaranteed for your model for about 65 Euros.

Your best bet is to find a mate with an old PC/Mac that will use high density DIMMs, and do a swap.

[Note: Post shifted to PowerPC Macs where it is more relevant.]

eeun's picture
Offline
Last seen: 4 months 3 weeks ago
Joined: Dec 19 2003 - 17:34
We've had a few users on Appl

We've had a few users on Applefritter with this problem - myself included.
The older G4s don't seem to be able to recognize higher density RAM.

The 512 that was only showing 256 in my Sawtooth shows the full 512 in my Digital Audio.

Nothing you can do for it but trade it for two 256 DIMMs, if you've got the space.

Not sure if there are some 512s that will work...I'll leave that to others to answer.

Hawaii Cruiser's picture
Offline
Last seen: 1 year 1 month ago
Joined: Jan 20 2005 - 16:03
I believe the first G4 towers

I believe the first G4 towers were basically not much more than a B&W without the creepy G4 block. B&W's do not recognize 512mb sticks, low or high density. They only handle 256mb in each slot. I would expect the first G4's to be the same.

Offline
Last seen: 10 years 10 months ago
Joined: Jun 12 2007 - 10:38
Ram

Thansk i had a hunch that this was the problem Anyone want to Trade a 512mb for 2x 256mb sticks?

iamdigitalman's picture
Offline
Last seen: 2 years 6 months ago
Joined: Mar 1 2004 - 22:18
yeah, I had the same issue wi

yeah, I had the same issue with a 256mb module that came with my B&W. it only recognised 128mb. No matter, 4x128mb sticks later, and I have enough to run OS X.

-digital Wink

Jon
Jon's picture
Offline
Last seen: 6 years 11 months ago
Joined: Dec 20 2003 - 10:38
For posterity and fleshing ou

For posterity and fleshing out the info on the problem, is your G4 a Yikes! model with just PCI video, or is it a Sawtooth with AGP video?

EDIT: Reading you other post, it seems you bough SO-DIMMs for a laptop? That's makes a huge difference on what the capabilities of the system are.

Hawaii Cruiser's picture
Offline
Last seen: 1 year 1 month ago
Joined: Jan 20 2005 - 16:03
Yes, what's going on there? T

Yes, what's going on there? The link you provided in the other post is for 2 256mb 144pin SO-DIMMs, not a single 512mb stick, and not 168 pin, and not PC133. Must be the wrong link?

Log in or register to post comments