Classic II with Junk on Screen

16 posts / 0 new
Last post
misterk85's picture
Offline
Last seen: 5 years 1 month ago
Joined: Apr 29 2010 - 14:38
Posts: 52
Classic II with Junk on Screen

I got an old Classic II, however when powering up I hear the drive spinning, but no chime, just black with white junk all over it. Not sure what I might have to do to fix it. Any ideas?

Dr. Webster's picture
Offline
Last seen: 3 days 3 hours ago
Joined: Dec 19 2003 - 17:34
Posts: 1690
I saw that with a Classic II

I saw that with a Classic II once. If I remember correctly (because it was over 10 years ago), the PRAM battery had leaked and corroded parts of the motherboard. You might want to (carefully) take the back cover off of the machine and have a peek inside to see if there's any obvious damage.

madmax_2069's picture
Offline
Last seen: 7 years 12 months ago
Joined: Sep 24 2005 - 07:28
Posts: 664
If you see no signs of a leak

If you see no signs of a leaky or busted PRAM battery, It could be a bad cap or a bad resistor or a bad chip.

It was a common problem with this series and bad caps (Google simasimac). it might not be the same symptoms as you are having (zebra-like stripe pattern on the screen) but its also worth a look to see if you see any busted caps or bulging caps (that can be leaking), and the possibility of the Pram battery leaking or busted.

but to me it sounds like a bad cap or a dead or busted Pram battery.

misterk85's picture
Offline
Last seen: 5 years 1 month ago
Joined: Apr 29 2010 - 14:38
Posts: 52
Disassembly

I've disassembled an old Classic II before (a while back) but I got issues disassembling this one. I know a T15 Torx driver will work, but I just can't seem to get it down far enough to get it open, any possible clues on where I can get a long enough driver for to reach the two screws in the handle?

eeun's picture
Offline
Last seen: 3 months 2 weeks ago
Joined: Dec 19 2003 - 17:34
Posts: 1891
I could never find a Torx loc

I could never find a Torx locally that would to the job, so I used a piece of brass tubing (7/32" or 1/4" I think). I had one of those multi drivers that had the correct Torx bit, and tapped it into one end of the brass tube. The other end of the tube I flattened so I could insert a blade screwdriver, so I had a handle to hold for some torque.

Might only be worth the bother if, like in my case, you already have the tubing on-hand.

misterk85's picture
Offline
Last seen: 5 years 1 month ago
Joined: Apr 29 2010 - 14:38
Posts: 52
Torx driver

The last case I had, I used two of the extensions with the bit and it worked, however this time it's like the holes are too small... doesn't make sense but I'll try that out, thanks Smile

cwsmith's picture
Offline
Last seen: 1 month 3 weeks ago
Joined: Oct 13 2005 - 08:23
Posts: 699
Sears Craftsman

Sears carries a T15 with a 6" shank, perfect for Classic-style Macs. I got mine there 4 years ago, and was just in the other day and saw that they still carry them.

If your local Sears doesn't stock this one, you can order it online here: Craftsman part number: 47181

Hawaii Cruiser's picture
Offline
Last seen: 1 year 8 months ago
Joined: Jan 20 2005 - 16:03
Posts: 1434
Have you tried just leaving t

Have you tried just leaving the computer on for awhile? My Classic II's would have the black screen with white bands for about 15 minutes before they finally booted and worked fine. Supposedly, that is an indicator of leaking capacitors. The problem and fix has been detailed many times here at AF. Just exactly what do you mean by "junk?" What does it look like, or better yet, take and post a photo. Here's one thread with a photo and a fix:
http://www.applefritter.com/node/21583
Others have reported a checkerboard instead of bands.

misterk85's picture
Offline
Last seen: 5 years 1 month ago
Joined: Apr 29 2010 - 14:38
Posts: 52
Similar, but a bit more white.

Same sorta junk on screen as that. It was a bit slow at booting before (took 5 minutes once to boot up but was fine afterward). I did leave it sit for quite some time once, but to no avail. I have a spare Classic II (just the PSU board and CRT left) if a swap is needed.

Dr. Webster's picture
Offline
Last seen: 3 days 3 hours ago
Joined: Dec 19 2003 - 17:34
Posts: 1690
Mac cracker

I've got instructions on how to make your own long T15 driver on the MacQuarium page:

http://www.applefritter.com/macquarium

misterk85's picture
Offline
Last seen: 5 years 1 month ago
Joined: Apr 29 2010 - 14:38
Posts: 52
Random Screw

As I was getting ready to disassemble the system, I heard a random rattling noise, came to find a screw about 1-1.5" in length, and very thin threaded. Anyone know where this belongs, and might this have shorted out something?

misterk85's picture
Offline
Last seen: 5 years 1 month ago
Joined: Apr 29 2010 - 14:38
Posts: 52
Locating a Logic Board

Where would be the easiest (and possibly cheapest) place to get a logic board? I'd like to get at least something to play with in the hopefully near future.

Offline
Last seen: 4 years 7 months ago
Joined: Mar 17 2009 - 16:57
Posts: 23
o.k this sounds real crazy bu

o.k this sounds real crazy but it DOES WORK!! I had a checkered pattern on the screen of my Classic II as well. I looked up many pages on the web and 1. replaced the ram, nope didn't work. 2. Replaced the Pram battery,nope didn't work.3. Washed the motherboard with dish soap water and a toothbrush, yup that did the trick. There are two "clusters" of surface mount capacitors (small silver "cans" on the board) and they had leaked and made contact with the pins of the IC's close by. Make sure you are careful when working inside the Mac, discharge the CRT first (unless you are extremely careful)Dry the motherboard very well. I have heard people running it through the dishwasher! I still find it hard to believe that it worked, but it did work for me. Good luck and be careful.

misterk85's picture
Offline
Last seen: 5 years 1 month ago
Joined: Apr 29 2010 - 14:38
Posts: 52
Dishpan Hands... here I come.

Really... dish soap and a toothbrush? Wow. I already got the logic board out (use to fitting my hands in tight spots). Any specific brand of soap to use or just your run of the mill stuff. And afterwards, should I blowdry it?

Offline
Last seen: 4 years 7 months ago
Joined: Mar 17 2009 - 16:57
Posts: 23
Read more here.. http://68km
Offline
Last seen: 4 years 7 months ago
Joined: Mar 17 2009 - 16:57
Posts: 23
Try this link.. http://www
Log in or register to post comments